Elektronske knjige & elektronski članki

V MKL so vam na voljo elektronske knjige slovenskih založb, do katerih lahko dostopate preko spletnega portala Biblos.

Do določenih leposlovnih in strokovnih elektronskih knjig ali revij pa je v celotnem besedilu mogoče brezplačno dostopati preko sledečih prosto dostopnih spletnih strani, ki vam jih priporočamo:

Digitalna knjižnica UL

Portal DiKUL predstavlja enotno vstopno točko do informacijskih virov Univerze Ljubljana na enem mestu. Omogoča iskanje po arhivih del UL in drugihinformacijskih virih ter dostop do znanstvenih člankov, diplomskih, magistrskih in doktorskih del Univerze.

DOAJ

Baza odprtodostopnih znanstvenih revij visoke kvalitete in v številnih jezikih. Znanstvene revije dodane v Sloveniji.

eZISS

Ponudba izbranih slovenskih besedil, ki vključujejo faksimile, prepise, znanstvene komentarje ter video posnetke.

Google Books

Iskanje in predogled milijonov knjig iz knjižnic in knjigarn z vsega sveta, tako novosti kot klasikov. Do gradiva v javni domeni je omogočen polni dostop in kopiranje.

Google Scholar

Omogoča iskanje po akademskih besedilih objavljenih na spletu ali dostopnih v knjižnicah. Zajema znanstvene članke, tehnična poročila, teze, knjige in spletne strani z akademsko vsebino.

HighWire Press

Portal ponuja več kot 1500 revij, referenčnega gradiva, knjig in več kot 4 milijonov polnobesedilnih tekstov. Ima več kot 70 od 200 najbolj pogosto citiranih znanstvenih revij. V svoji zbirki ima čez 2 milijona naslovov dostopnih brezplačno.

Internet Archive

Neprofitna digitalna knjižnica, ki ponuja dostop do milijonov brezplačnih elektronskih knjig, filmov, zvočnih posnetkov ter hrani arhiv več kot 150 bilijonov spletnih strani.

JournalSeek

Baza odprtodostopnih znanstvenih revij, ki jih objavlja več kot 4.500 akademskih založnikov.

Librivox

Največja spletna knjižnica zvočnih knjig, ki jih iz knjig v javni domeni prostovoljci pretvorijo v zvočne knjige. Katalog zajema več kot 4.500 brezplačnih zvočnih knjig (junij 2011), od tega je 90 % zbirke v angleščini, skupaj je zbirka na voljo v 33 jezikih.

Manybooks

Več kot 29.000 brezplačnih e-knjig, ki jih lahko berete na svojih dlančnikih, mobilnih telefonih, tablicah itn.

Mrežnik NUK

Portal z več kot 330 izbranimi informacijskimi viri namenjenim iskanju znanstvene in strokovne literature, kot so: elektronske revije, knjige, enciklopedije, slovarji; bibliografski zapisi o člankih, knjigah, disertacijah; statistični podatki, zvočni posnetki ter druge informacije.

Online books

Ponuja več kot milijon brezplačnih knjig na spletu, ki pa jih ni mogoče prenesti na računalnik ali druge naprave. Knjige so razvrščene v posebne kategorije, kot so Prepovedane knjige, Ženske pisateljice in druge.

Projekt Gutenberg

Ponuja 36.000 brezplačnih in kvalitetnih e-knjig. Projekt temelji na pomoči več tisoče prostovoljcev.

ScienceDirect

Gre za eno največjih spletnih zbirk znanstvenih raziskav na svetu. Ponuja več kot 2.500 znanstvenih revij, skoraj 10 milijonov člankov ter več kot 9.500 knjig. Brezplačno so dostopni povzetki večine člankov, za celotni tekst pa se je potrebno naročiti.

Scirus

Najobsežnejši iskalnik za iskanje znanstvenih vsebin na svetovnem spletu. Z njim iščemo preko 410 milijonov spletnih strani z znanstveno vsebino.

Scribd

Največje socialno omrežje, ki omogoča deljenje in iskanje pisnih dokumentov na spletu in mobilnih napravah.

Slovenska ePeriodika

Portal slovenske strokovne in znanstvene periodike trenutno ponuja dostop do 133 elektronskih revij, od tega do 66 revij s celotnimi besedili, do 41 revij z izvlečki in do 23 revij s kazali.

The National Academies Press

Ponujajo več kot 4.000 naslovov za brezplačni prenos na računalnik (v formatu PDF). Gre za naslove s širokega spektra znanstvenih področij.

Wikibooks

Zbirka knjig z odprto vsebino, ki jo lahko vsakdo ureja. Gre za učbenike, anotirana besedila, navodila za uporabo in priročnike.

Wikipedija

Prosta enciklopedija, ki jo soustvarjajo sodelavci z vsega sveta. S klikom na povezavo za urejanje, ki jo najdemo na skoraj vseh straneh Wikipedija, lahko vsakdo kadarkoli ureja katerikoli članek.

Wikivir

Zbirka izvornih besedil v kateremkoli jeziku, ki jih lahko vsakdo ureja. Gre za knjige, listine, pisma, posamezna besedila, arhivsko gradivo itd. Na Wikiviru trenutno delujeta tudi dva študentska projekta: Slovenska leposlovna klasika in Zbirka slovenskih mladinskih leposlovnih besedil.

Koledar

« December 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri