Svetloba – fotografski natečaj

Ob »Mednarodnem letu svetlobe in tehnologij povezanih s svetlobo« smo v knjižnici pripravili fotografski natečaj, ki je potekal med 8. oktobrom in 8. decembrom 2014, in s katerim smo želeli vzbuditi fotografsko ustvarjalnost na temo svetlobe.

Z natečajem smo se namenili izbrati nabor fotografij tako v okviru teme Mednarodnega leta svetlobe, kot tudi skozi širše pojmovanje in dojemanje svetlobe, ki dopušča odprto fotografsko ustvarjalnost. Natečaj je namenjen fotografskemu videnju svetlobe v življenju ljudi, v tehnologijah, ki omogočajo svetlobo, v naravi, v umetnosti… Fotografski motivi naj bi zajemali svetlobo iz naravnih in umetnih (tehnoloških) virov ter motive s svetlobo kot medijem v igri barv in senc, kjer pridejo do izraza barvna temperatura svetlobe, viri ter smeri svetlobe. 

Združeni narodi so z namenom osveščanja o pozitivnem vplivu svetlobe na zdravje in dobro počutje leto 2015 razglasili za Mednarodno leto svetlobe in tehnologij povezanih s svetlobo. Tehnologije s področja svetlobe in optike, ki so bile razvite za raziskovanje vesolja, so postale del vsakdanjega življenja. Mednarodno leto bo zagotovo spodbudilo zanimanje in ozaveščanje o novih odkritjih povezanih s svetlobo za bolj kvalitetno življenje v razvitem in razvijajočem svetu.

Namen Združenih narodov je:

  • spodbujati tehnologije v razsvetljavi/ svetlobi za boljšo kakovost življenja v razvitem in razvijajočem se svetu,
  • zmanjšati svetlobno onesnaževanje in izgubo energije,
  • okrepiti vlogo žensk v znanosti,
  • spodbujati izobraževanje med mladimi,
  • spodbujati trajnostni razvoj

Svetloba je elementarno vizualni element, ki omogoča zaznavanje oblik in barv ter sodeluje pri oblikovanju prostorskih razsežnosti. V svoji nematerialnosti je hkrati elementarno fizični pojav (elektromagnetno valovanje), vendar ima tudi svoj nadčutno (inteligibilno) komponento, saj se z njo ne ukvarjajo samo fizikalne in optične znanstvene discipline, temveč je tudi predmet filozofskih in umetniških interpretacij. Svetloba kot taka ima izjemen vpliv na dogajanje v naravi, v družbi...

 

Spoštovani udeleženci fotografskega natečaja,

rezultati fotografskega natečaja so objavljeni tu. Izbrane fotografije in rezultati bodo objavljeni tudi na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.


Nagrade fotografskega natečaja:
  1. 50€  neto prva nagrada   +  praktična nagrada RT TRI, naglavna svetilka Neo Led Lenser
  2. 50€  neto druga nagrada +  praktična nagrada RT TRI, naglavna svetilka Neo Led Lenser
  3. 50€ neto tretja nagrada   +  praktična nagrada RT TRI, naglavna svetilka Neo Led Lenser
  4. nagrade za ožji izbor: RT-TRI, svetilka Led Lenser A5

Kontaktni naslov: fotonatecaj@mklj.si

Koordinatorja projekta: Matjaz Mohar in Dušan Koritnik

Sponzor projekta:

rt-rti 

led-laser

Koledar

« November 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri