Slovenska astronomska revija SPIKA v marčevski številki ponuja 3 zanimive prispevke. Janez Strnad v članku Supernove oriše razvoj opazovanja pojava supernov vse od prvega zaznamka astronoma Tycha Braheja leta 1572 pa do današnjih opazovanj. Sodobni teleskopi nam omogočajo opazovanje izbruha supernov v drugih galaksijah, avtor pa z astronomskimi formulami, diagrami in bogatim slikovnim materialom nazorno predstavi ta astronomski fenomen. Seveda ne gre brez omembe padca meteorita v ruskem Čeljabinsku in strokovne analize dogodka, ki sodi v prispevek Meteorski roji v aprilu. Avtor Andrej Guštin v 3. prispevku predstavi 4. državno tekmovanje iz znanja astronomije za osnovnošolce in srednješolce, ki je potekalo 12. Januarja 2013. Naloge z rešitvami pa ponujajo dobro pripravo za naslednje tekmovanje.

Krajši prispevki pa bralca seznanjajo z novo Esino misijo na asteroid Didymos, dokazi za izvenzemeljsko življenje ob umirajočih zvezdah ter Merkurjevo burno preteklostjo.Revija Spika izhaja že od leta 1993.

Vse izvode SPIKE, razen zadnje številke, izposojamo na dom in sicer za tri tedne.

Iskanje priporočil

Vrsta gradiva

Jezik

Ciljna skupina

Leto izida

Tema

Format

Področje/zvrst

Ključna beseda

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri